Jadłospis

Poniedziałek 02.09.2019

Śniadanie I

Zupa mleczna z płatkami owsianymi i miodem– mleko 3,2%,płatki owsiane-pszenica,miód

Śniadanie II

Pieczywo mieszane,ser żółty,masło,mix warzyw chleb pszenny i razowy-pszenica,żyto,masło 82%-mleko,ser morski- mleko pasteryzowane,kultury bakterii,pomidor,papryka,sałata masłowa .

Zupa

Krupnik na kaszy jaglanej– kasza jaglana,ziemniaki,marchewka,natka,pieprz czarny,ziele angielskie,lubczyk.

Drugie danie:

Makaron z mięsem mielonym w sosie pomidorowym– makaron-maka pszenna durum,woda,mięso drobiowe,suszony majeranek i oregano, pomidory,mąka pszenna typu 550-pszenica,śmietana12%-mleko

Podwieczorek

Kisiel domowy z porzeczki– woda,porzeczki,mąka ziemniaczana,cukier.

Wtorek 03.09.2019

Śniadanie  

Musli na mleku z owocami-mleko 3,2%-mleko,musli z owocami-owies:granat,jagoda,żurawina.

Śniadanie II

Pieczywo mieszane,jajko na twardo,masło,mix warzyw– chleb pszenny i razowy-pszenica,zyto,masło 82%-mleko,jajko-białko,pomidor,ogórek,sałata masłowa.

Zupa  

Barszcz czerwony z ziemniakami– włoszczyzna-marchew,seler,pietruszka,burak ćwikłowy,ziemniaki,śmietana 12%-mleko,sok z cytryny,czarny pieprz,majeranek.

Drugie danie:

Klopsiki wieprzowe w sosie własnym- schab,marchew,olej,tymianek,pieprz,oregano,czosnek,śmietana 12%-mleko,mąka pszenna typu 550-pszenica.

Kasza wiejska – kasza z jęczmienia-jęczmień

Surówka z białej kapustki- kapusta biała ,marchew,koper ogrodowy

Podwieczorek

Owoc – arbuz

 Środa 04.09.2019

Śniadanie

Zupa mleczna z kaszką kukurydzianąmleko 3,2%,kaszka kukurydziana

Śniadanie II

Kajzerka,pasta warzywna,masło,mix warzyw– bułka pszenna-pszenica,masło 82%,-mleko marchew,papryka,natka,pieprz biały mielony,ogórek,papryka,sałata masłowa .

Zupa

Rosół z makaronem mięso z indyka,włoszczyzna-marchew,seler,pietruszka korzeń,natka,lubczyk,ziele angielskie,liść laurowy,pieprz mielony,makaron pszenny bezjajeczny-pszenica,woda.

Drugie danie:

Kotlet drobiowy pożarski– mięso mielone drobiowe,bułka tarta-pszenica,jajko,pieprz,papryka słodka.

Ziemniaki– gotowane ziemniaki

Surówka z marchwii i jabłka-marchew,jabłko,cukier

Podwieczorek

Budyń czekoladowy- mleko 3,2%,masło 82%-mleko,jajko-żółtko,kakao 70%,cukier,mąka ziemniaczana.

Czwartek 05.09.2019

Śniadanie

Grysik z sosem owocowymmleko 2%,kasza manna-pszenica,maliny.

Śniadanie II

Pieczywo mieszane,schab pieczony,masło,mix warzywny- – chleb pszenny i razowy-pszenica,żyto,masło 82%-mleko,schab,bazyia,oregano,czosnek,pieprz czarny,ogórek,pomidor,sałata masłowa

Zupa

Ogórkowa z ziemniakamiogórki kwaszone,ziemniaki,liść laurowy,ziele angielskie,pieprz

Drugie danie:

Naleśniki z dżemem– mąka pszenna typu 550-pszenica,mleko 3,2%,jajko-białko,olej rzepakowy,dżem truskawkowy.

Podwieczorek

Pałeczki kukurydziane – grysik kukurydziany

 Piątek 06.09.2019

Śniadanie

Chrupki miodowe na mleku- mleko 3,2%,płatki kukurydziane,miód.

Śniadanie II

Pieczywo mieszane,parówki drobiowe,masło,mix warzyw– chleb pszenny i razowy-pszenica,żyto,masło 82%-mleko,parówka drobiowa,sól,pieprz,ogórek,pomidor,sałata masłowa

Obiad

Żurek z ziemniakami– zakwas,ziemniaki,marchewka,śmietana 12%-mleko,natka,pieprz czarny,ziele angielskie,majeranek.

Drugie danie:

Pyzy na parze z sosem mięsnym-ciasto:: mąka pszenna typu 450-pszenica,mleko 3,2%-mleko,jajko-białko,masło 82%-mleko,drożdze,sól,cukier.Sos: pieczeń wieprzowa,masło82%-mleko,mąka pszenna –pszenica,zioła prowansalskie,pieprz

Buraczki na ciepło– burak ćwikłowy,cytryna,cukier,śmietana 12%-mleko

Podwieczorek:

Tarte jabłuszko z cynamonem– jabłko,cynamon

Poniedziałek 09.09.2019

Śniadanie 

Kakao na mlekumleko 3,2%,kakao 70%.

Śniadanie II

Pieczywo mieszane,serek smietankowy,masło,mix warzyw chleb pszenny i razowy-pszenica,żyto,masło 82%-mleko,śmietanka pasteryzowana-mleko,twaróg-mleko,kultury bakterii,sól,pieprz,pomidor,papryka,sałata masłowa .

Zupa

Barszcz warzywny– włoszczyzna-marchew,seler,pietruszka,burak ćwikłowy,fasola szparagoa,ziemniaki,śmietana 12%-mleko,sok z cytryny,czarny pieprz,majeranek.

Drugie danie:

Łazanki z mięsem i kapustą– makaron pszenny-maka pszenna durum,woda,mięso wiprzowe,kapusta kwaszona-dwutlenek siarki,ziele angielskie,liść laurowy,olej,pieprz biały,kminek

Podwieczorek

Biszkopty- mąka pszenna-pszenica,jajko-żółtko,woda,cukier waniliowy,olej rzepakowy

Wtorek 10.09.2019

Śniadanie 

Zupa mleczna z makaronem– mleko 3,2%,makaron pszenny-pszenica,woda.

Śniadanie II

Kajzerka,pasta jajeczna ze szczyoiorkeim,masło,mix warzyw– bułka pszenna-pszenica,masło 82%-mleko,jajkobiałko, szczypiorek,pieprz biały,sól himalajska,ogórek,papryka,sałata masłowa .

Obiad

Rosół z ryżem mięso z indyka,włoszczyzna-marchew,seler,pietruszka korzeń,natka,lubczyk,ziele angielskie,liść laurowy,pieprz mielony.

Drugie danie:

Pieczeń rzymska z sosem pomidorowym– mięso wieprzowe,olej,bułka tarta-pszenica,jajko-białko,czosnek,majeranek,masło do formy-mleko,pomidory,mąka pszenna typu 55-pszenica0,śmietana12%-mleko.

 Ziemniaki– gotowane ziemniaki

Ogórek konserwowy-ogórek konserwowy-dwutlenek siarki

Podwieczorek

Banan

Środa 11.09.2019

Śniadanie 

Kasza manna z sokiem malinowymmleko 3,2%,sok z malin.

Kakao na mlekumleko 3,2%,kakao 70%.

Śniadanie II

Pieczywo mieszane,pieczeń mięsna,masło,mix warzyw– chleb pszenny i razowy-pszenica,żyto,masło 82%-mleko,mięso wieprzowe,jajko-białko,bułka tarta-pszenica,papryka,pieprz,majeranek,masło do formy-mleko,ogórek,pomidor,sałata masłowa.

Zupa

Pomidorowa z makaronemwłoszczyzna-marchew,seler,pietruszka korzeń,sok pomidorowy,śmietana 12%-mleko,lubczyk,natka pietruszki,makaron bezjajeczny-pszenica,woda.

Drugie danie:

Ryż zapiekany z jabłkiem i cynamonem– ryż biały,jabłka,jogurt naturalny-mleko,cynammon.

Podwieczorek

Kisiel domowy z jabłek – woda,jabłko,mąka ziemniaczana,cukier.

 

Czwartek 12.09.2019

Śniadanie

Płatki kukurydziane na mleku-mleko 3,2%,płatki kukurydziane.

Śniadanie II

Pieczywo mieszane,pasta z cieciorki i warzyw,masło,mix warzyw– chleb pszenny i razowy-pszenica,żyto,masło 82%-mleko,cieciorka,marchew,papryka,natka,pieprz biały,majeranek,ogórek,papryka,sałata masłowa

Zupa

Jarzynowa włoszczyzna-marchew,seler,pietruszka,ziemniaki,brukselka,kalafior,lubczyk,ziele angielskie,pieprz czarny

Drugie danie:

Filet z kurczaka w ziołach– filet z piersi kurczaka,zioła prowansalskie,pieprz,papryka słodka,czosnek.

Ziemniaki – ziemniaki gotowane

Buraczki na zimno – burak ćwikłowy,sok z cytrtyny,cukier

Podwieczorek

Koktajl mleczny mleko 2%,jogurt naturalny,jagoda,miód.

Piątek 13.09.2019

Śniadanie 

Owsianka z mlekiem i rodzynkami – mleko 3,2%,płatki owsiane-owies,rodzynki .

Śniadanie II

Bułka kajzerka,wędlina drobiowa,masło,mix warzyw–  bułka pszenna-pszenica,masło 82%-mleko,mieso drobiowe 72%,ogórek,pomidor,sałata masłowa .

Zupa

Krupnik na pęczaku– kasza pęczak-jęczmień,ziemniaki,marchewka,natka,pieprz czarny,ziele angielskie,lubczyk.

Drugie danie:

Kotlety rybne– dorsz-ryba,bułka tarta-pszenica,jajko,olej rzepakowy,pieprz cytrynowy,rozmaryn.

Ziemniaki– gotowane ziemniaki

Surówka z kapusty kiszonej z jabłkiem– kapusta kwaszona- dwutlenek siarki, jabłko, natka, marchew, cebula, pieprz,olej.

Podwieczorek

Racuchy z brzoskwiniami– maka pszenna-pszenica,jajko-białko,brzoskwinie,mleko 2%,cukier waniliowy,soda oczyszczona,olej rzepakowy.

Poniedziałek 16.09.2019

Śniadanie 

Zupa mleczna z płatkami żytnimi– mleko 3,2%,płatki żytnie-żyto

Śniadanie II

Pieczywo mieszane,ser żółty,masło,mix warzyw chleb pszenny i razowy-pszenica, żyto, masło 82%-mleko, ser gouda-mleko pasteryzowane, kultury bakterii, pomidor, papryka, sałata masłowa .

Zupa

Rosół z ryżem mięso z indyka,włoszczyzna-marchew,seler,pietruszka korzeń,natka,lubczyk,ziele angielskie,liść laurowy,pieprz mielony.

Drugie danie

Spaghetti drobiowe – mięso drobiowe,pomidory,bazylia,oregano,pieprz czarny,makaron pszenny bezjajeczny-pszenica,woda.

Podwieczorek

Tarta marchewka z jabłkiem– jabłka,marchew

Wtorek 17.09.2019

Śniadanie

Płatki ryzowe na mlekumleko 2%,płatki ryżowe.

Śniadanie II

Pieczywo mieszane,twarożek,masło,mix warzyw– chleb pszenny i razowy-pszenica,żyto,masło 82%-mleko,twaróg półtłusty-mleko,jogurt naturaln-mlekoy,zioła prowansalskie,pieprz,ogórek,pomidor,sałata masłowa.

Zupa

Krem z brokuł z grzankami – marchew,pietruszka,ziemniaki,,brokuł,,natka,pieprz czarny,ziele angielskie,grzanki z pieczywa pszennego-pszenica,czosnek.

Drugie danie:

Pulpety wieprzowe w sosie własnym- schab,marchew,olej,tymianek,pieprz,oregano,czosnek,śmietana 12%-mleko,mąka pszenna typu 550-pszenica.

Kasza jęczmienna– kasza -:jeczmień

Surówka z kapusty pekińskiej– kapusta pekinska,kukurydza,fasola czerwona,pomidory,ogórek,koper ogrodowy

Podwieczorek

Budyń waniliowymleko 3,2%,masło-mleko,jajko-białko,laska waniiowa,cukier,mąka ziemniaczana

 Środa 18.09.2019

Śniadanie

Kasza manna z sokiem malinowymmleko 3,2%,sok z malin.

Śniadanie II

Pieczywo mieszane,jajecznica,masło,mix warzyw chleb pszenny i razowy-pszenica,żyto,masło 82%-mleko,jajko-białko,sól,pieprz,pomidor,ogórek,sałata masłowa.

Zupa

Jarzynowa z pulpecikami drobiowymiwłoszczyzna-marchew,seler,pietruszka,ziemniaki,brukselka,kalafior,mięso z indyka,bułka tarta-pszenica,jajko-białko,natka pietruszki,lubczyk,ziele angielskie,pieprz czarny.

Drugie danie:

Ryż z owocami i jogurtem ryż biały,truskawki,maliny,jogurt naturalny-mleko

Podwieczorek

Chlebki ryżowe– kukurydza,grys kukurydziany,sól morska

Czwartek 19.09.2019

Śniadanie

Zupa mleczna z makaronemmleko 3,2%,makaron pszenny bezglutenowy-pszenica,woda.

Śniadanie II

Pieczywo mieszane,pasta rybna,masło,mix warzyw– chleb pszenny i razowy,masło 82%,dorsz,jajka,bułka tarta,natka pietruszki,pieprz,sól,ogórek,pomidor,sałata masłowa. Alergeny: pszenica, żyto, białko, jajko

Zupa

Ziemniaczanaziemniaki, włoszczyzna-marchew,seler,pietruszka korzeń,śmietana 12%-mleko,natka,majeranek.kminekk,pieprz czarny.

Drugie danie:

Sztuka mięsa drobiowego w sosie ziołowym– filet z piersi kurczaka,śmietana 12%,mąka pszenna,marchew,koperek,zioła prowansalskie,pieprz ziołowy.Alergeny:pszenica,jajka,biako

Ziemniaki– gotowane ziemniaki

Mizeria-ogórki,jogurt naturalny-mleko,pieprz czarny.

Podwieczorek

Owoc:  Arbuz

Piątek 20.09.2019

Śniadanie 

Płatki kukurydziane na mleku-mleko 3,2%,płatki kukurydziane.

Śniadanie II

Pieczywo mieszane,schab pieczony,masło,mix warzywny- – chleb pszenny i razowy-pszenica,żyto,masło 82%-mleko,schab,bazyia,oregano,czosnek,pieprz czarny,ogórek,pomidor,sałata masłowa

Zupa

Krupnik na pęczaku– kasza pęczak-jęczmień,ziemniaki,marchewka,natka,pieprz czarny,ziele angielskie,lubczyk.

Drugie danie:

Kopytka z sosem pieczeniowym (zmiana w menu)

Podwieczorek

Herbatniczki (zmiana w menu)

Poniedziałek 23.09.2019

Śniadanie I

Kawa inka z błonnikiem -woda,kawa zbożowa z błonnikiem

Śniadanie II

Pieczywo mieszane,parówki drobiowe,masło,mix warzyw– chleb pszenny i razowy-pszenica,żyto,masło 82%-mleko,parówka drobiowa,sól,pieprz,ogórek,pomidor,sałata masłowa

Zupa

Pomidorowa z ryzem– włoszczyzna-marchew,seler,pietruszka,sok pomidorowy,śmietana 12%-mleko,lubczyk,natka pietruszki,ryż biały.

Drugie danie

Makaron z sosem truskawkowym – makaron-pszenica durum,woda,kefir-mleko ,mleko 2%,truskawki,cukier

Podwieczorek

Kisiel domowy z porzeczki– woda,porzeczka,mąka ziemniaczana,cukier.

  

Wtorek 24.09.2019

Śniadanie

Płatki kukurydziane na mleku-mleko 3,2%,płatki kukurydziane.

Śniadanie II

Rogal maślany,dżem truskawkowy,masło,mix warzyw– rogal pszenny maślany-pszenica,mleko, masło 82%-mleko,dżem z truskawek,ogórek,papryka,sałata masłowa .

Obiad

Koperkowa z makaronem– koperek,włoszczyzna-marchew,seler,pietruszka,natka,pieprz czarny,lubczyk,makaron pszenny bezjajeczny-pszenica.

Drugie danie:

Potrawka z kurczaka i warzyw- mięso drobiowe,olej rzepakowy,marchewka,brokuł,kalafior,cebula,ryż biały,sól himalajska,pierz mielony.

Ryż  -ryż biały

Podwieczorek

Owoc – jabłko

Środa 25.09.2019

Śniadanie 

Kaszka kukurydziana z sokiem owocowym-woda,kaszka kukurydziana,sok z malin

Śniadanie II

Pieczywo mieszane,serek smietankowy,masło,mix warzyw chleb pszenny i razowy-pszenica,żyto,masło 82%-mleko,śmietanka pasteryzowana-mleko,twaróg-mleko,kultury bakterii,sól,pieprz,pomidor,papryka,sałata masłowa .

 Zupa

Grochowa z ziemniakamiwłoszczyzna-marchew,seler,pietruszka,groch,ziemniakr,mięso drobiowe,śmietana 12%-mleko,natka,lubczyk,ziele angielskie,pieprz czarny.

Drugie danie:

Kuleczki drobiowe w sosie ziołowym- mięso drobiowe mielone,marchew,olej,tymianek,pieprz czarny mielony,oregano,bazylia,czosnek,śmietana 12%-mleko,mąka pszenna typu 550-pszenica.

Ziemniaki – ziemniaki gotowane

Surówka z białej kapustki- kapusta biała ,marchew,koper ogrodowy

Podwieczorek

Koktajl mleczny mleko 2%,jogurt naturalny,malina,miód.

 

Czwartek 26.09.2019

Śniadanie

Zupa mleczna z makaronemmleko 3,2%,makaron pszenny bezglutenowy-pszenica,woda.

Pieczywo mieszane,pasta z twarożku i tuńczyka ze szczypiorkeim,masło,mix warzyw– chleb pszenny i razowy-pszenica,żyto,masło 82%-mleko,twaróg półtłusty-mleko,jogurt naturaln-mlekoy,tużczyk w sosie włąsnym-ryba,szczypiorek,pieprz,ogórek,pomidor,sałata masłowa.

Zupa

Krem warzywny z grzankami– ziemniaki,marchewka,pietruszka,dynia,kalafior,natka,pieprz czarny,ziele angielskie,grzanki z pieczywa pszennego-pszenica,czosnek.

Drugie danie

Gulasz drobiowy– mięso drobiowe z kurczaka ,cebula,marchew,pieprz,tymianek

Kasza gryczana – kasza –gryka

Surówka z marchwii i jabłka-marchew,jabłko,cukier

Podwieczorek

Pałeczki kukurydziane – grysik kukurydziany

Piątek 27.09.2019

Śniadanie 

Musli na mleku z owocami-mleko 3,2%-mleko,musli z owocami-owies:żurawina,truskawka,malina.

Śniadanie II

Pieczywo mieszane,pasztet drobiowy,masło,mix warzywny: chleb pszenny i razowy-pszenica,żyto,masło 82%-mleko,mięso drobiowe,jajko-białko,bułka tarta-pszenica,czosnek,majeranek,pieprz,natka,pomidor,papryka,sałata masłowa,masło do formy-mleko.

Zupa

Krupnik na kaszy jaglanej– kasza jaglana,ziemniaki,marchewka,natka,pieprz czarny,ziele angielskie,lubczyk.

Drugie danie:

Kotlety rybne– dorsz-ryba,bułka tarta-pszenica,jajko,olej rzepakowy,pieprz cytrynowy,rozmaryn.

Ziemniaki– gotowane ziemniaki

Marchewka z groszkiem – marchewka,groszek zielony,maka pszenna typu 450-pszenica,sól himalajska,czarny pieprz.

Podwieczorek

Drożdżóweczka z serkiem waniliowym – drożdże,mleko 2%,mąka pszenna typu 450,jajko,masło 82%,twarożek,wanilia,cukier.Alergeny:białko,pszenica,jajka

Poniedziałek 30.09.2019

Śniadanie I

Zupa mleczna z kaszką kukurydzianąmleko 3,2%,kaszka kukurydziana

Śniadanie II

Pieczywo mieszane,wędlina drobiowa,masło,mix warzyw chleb pszenny i razowy-pszenica,żyto,masło 82%-mlekowędlina drobiowa 72%,pomidor,papryka,sałata masłowa .

Zupa

Rosół z makaronem mięso z indyka,włoszczyzna-marchew,seler,pietruszka korzeń,natka,lubczyk,ziele angielskie,liść laurowy,pieprz mielony,makaron pszenny bezjajeczny-pszenica,woda.

Drugie danie:

Ryż zapiekany z jabłkiem i cynamonem– ryż biały,jabłka,jogurt naturalny-mleko,cynammon.

Podwieczorek

Kisiel domowy z malin– woda,malina,mąka ziemniaczana,cukier.

Jadłospis może ulec zmianom